În sălbăticie, felinele se ascund în lăcașuri mici pentru a se feri de pericole sau pentru a-și urmări prada fără a fi observate. Astfel, cutiile mici pot simula acest comportament în domesticitate, oferindu-le spațiul ideal de care au nevoie pentru a observa eventuale pericole fără a fi văzute la rândul lor. Pe sistemul: eu trebuie să te văd bine, dar tu nu! 😊

Dacă ai pisică, probabil ai observat cum aceasta devine instant fascinată de orice cutie pe care o lași la îndemână, care se transformă și într-un loc perfect pentru tolăneală.
Blănoșii sunt cunoscuți pentru fascinația lor inexplicabilă față de cutii, iar această atracție poate fi explicată prin mai multe motive:
Teritoriu ori spațiu personal
Sunt animale teritoriale, cu instinct de prădător, care adoră să aibă propriul spațiu. Ele au tendința să considere o cutie drept teritoriul lor după ce și-au impregnat propriul miros în laturile de carton. Le consideră locuri ideale pentru a se ascunde , dar și pentru odihnă și protecție. O cutie banală pentru tine, poate deveni pentru mustăcios un loc privat, unde se poate retrage de la agitația din casă.

Curiozitatea
Fiecare pisică este un ca un mic detectiv!
Ele sunt extrem de curioase și vor explora orice nou obiect care apare în mediul lor. Când apare în decor o cutie, instinctul lor natural este să o inspecteze. Acesta este un comportament bazat pe dorința de a înțelege și de a cerceta, un aspect al personalității lor de vânători.
Cutiile sunt spații excelente pentru ca pisicile să-și manifeste instinctele naturale de vânătoare și explorare. Sunt animale curioase, iar cutiile le oferă un mediu nou de explorat, stimulându-le curiozitatea și oferindu-le o oportunitate de a-și perfecționa abilitățile de ambuscadă.
Iubirea pisicilor pentru cutii este rezultatul unei combinații de nevoi instinctuale, curiozitate și confort fizic.
Joaca și stimularea mentală
Sunt o sursă excelentă de stimulare mentală și fizică pentru pisici. Acestea le permit să se ascundă, să se strecoare, să sară și să își exerseze abilitățile agere prin joacă. Tehnic, cutia devine un teren de antrenament pentru agilitate și distracție.
Termoreglarea
Un alt factor pe care poate nu îl observi imediat este faptul că pisicile preferă locurile mici pentru că, în mod natural, aceste spații sunt adesea mai calde. Cutiile de carton au tendința de a reține căldura corporală, ceea ce le face un loc confortabil pentru odihnă. Fiind sensibile la temperaturi, un loc strâmt în interiorul unei cutii poate oferi un confort termic semnificativ.
Stresul
A fost realizat un studiu de către Universitatea din Utrecht, Olanda, cu privire la legătura dintre factorii de stres ce pot afecta pisicile atunci când se mută într-o locuință nouă. S-a demonstrat faptul că o cutie de carton poate contribui la starea emoțională și adaptibilitatea mai ușoară atunci când pisica își schimbă mediul. Cutia poate fi un remediu bun în acest sens.

De asemenea, atunci când pisicile aveau posibilitatea de a alege între un spațiu deschis și unul închis, preferau întotdeauna să se adăpostească într-o cutie.
Aceste descoperiri sugerează că nu este doar o chestiune de confort sau curiozitate. Cutiile oferă un refugiu pentru pisici, reducând anxietatea și sporind sentimentul de siguranță. Aceste „cutii magice” nu sunt doar jucării, ci locuri care contribuie la sănătatea emoțională a pisicilor.
La capitolul siguranță, poți alege să montezi cușca specială pentru pisici. Nu este din carton, dar este tare îndrăgită de blănoși. Este un loc sigur, creat pentru confortul lor!
Comments