top of page

Ce trebuie să știți dacă planificați o călătorie în străinătate cu animalul de companie


Exista multe persoane care nu vor să se despartă de animalul de companie nici în perioada concediilor. Dacă un concediu în România este ușor de planificat, iar restricțiile sunt puține, pentru unul în străinătate ar trebui să știți ce trebuie să aveți în vedere.


În articolul de mai jos vă vom prezenta condițiile de ieșire din țară cu un animal de companie, documentele necesare și câteva lucruri care să nu vă lipsească.


Condițiile de ieșire din țară:

1. Pisica sau câinele dumneavoastră trebuie să fie vaccinați cu cel puțin 22 de zile înainte de ziua plecării

2. Vaccinul antirabic este primul pe lista, dar în funcție de vârsta animalului de companie exista și alte vaccinuri care ar trebui făcute.

3. Deparazitările interne și externe sunt de asemenea obligatorii și trebuie făcute în cadrul unui consult la medicul veterinar înaintea plecării.

4. Microciparea câinelui sau pisicii este obligatorie. Fără microcip (denumit și transponder), nu-i veți putea lua cu dumneavoastră. Foarte important în cazul microcipării este că aceasta trebuie făcuta înainte de vaccinul antirabic.

5. Va sfătuim să discutați cu medicul veterinarul pentru sfaturi cu privire la schema completă de vaccinare.


Documentele necesare:

1. Pașaport internațional - se poate obține de la medicul veterinar și conține numărul cipului și vaccinurile.

2. Bilet de avion - în funcție de compania pe care o alegeți, animalul va plăti o taxă mai mică sau mai mare.

3. Dovada participării la o expoziție sau un eveniment sportiv în cazul în care călătoriți în acest scop cu 1 sau mai multe animale.

5. În funcție de tara în care călătoriți pot exista documente sau condiții suplimentare. Este important să vă documentați înainte de călătorie pentru a nu avea surprize în aeroport sau la destinație.


Lucruri care sa nu va lipsească:

1. Cușca în care va călători animalul de companie. Aceasta este necesară atât pentru călătoriile cu mașina personală cât și pentru cele cu avionul. În cazul călătoriei cu avionul trebuie să aveți cușcă standard IATA sau cușcă de tipul “soft bag” (din material textil, impermeabil, conform reglementarilor internaționale). Aceasta nu trebuie să depășească dimensiunea 42 x 26 x 20 cm și greutatea de 8 kg (greutate animal + cușcă) în cazul în care doriți să călătoriți cu animalul în cabină. Vă sfătuim să verificați condițiile de zbor în momentul în care doriți să achiziționați biletul de avion deoarece acestea pot să difere de la o companie aeriană la alta.


2. O trusă de prim ajutor în cazul în care se întâmplă ceva pe drum sau la destinație. Aceasta ar trebui să conțină: soluții dezinfectante (betadină sau apă oxigenată), comprese sterile, bandaje, antibiotic (unguent sau spray), picături de urechi, instrument de scos căpușele, clește de tăiat unghiile, termometru și orice alt lucru util în cazul în care știți că animalul dumneavoastră suferă de o anumită afecțiune care poate necesita alte medicamente sau soluții.

3. Un recipient mic pentru mâncare și unul pentru apa.

4. Un recipient în care să-și facă nevoile în cazul pisicilor sau saci de gunoi în cazul câinilor.

5. O punga de hârtie sau un recipient în cazul în care animalul de companie vomită în timpul călătoriei. Pentru a reduce cât mai mult posibilitatea acestui incident neplăcut, este indicat ca animalul să primească o cantitate redusă de mâncare cu 3-4 ore înainte de călătorie.

6. O păturică/haine groase în cazul în care călătoriți în zone mai răcoroase.

7. Jucăria preferată sau o jucărie nouă care să-l țină ocupat în timpul călătoriei.

8. Zgardă cu numele câinelui și numărul dumneavoastră de telefon și lesă sau ham.


Nu în ultimul rând...

Atunci când va hotărâți să luați animalul de companie în călătorie începeți prin a-l familiariza cu modul în care va călători. Faceți câteva drumuri scurte cu mașina și folosiți întotdeauna cușca în care va fi transportat. Astfel el se va obișnui încet încet și veți reduce la minimum stresul din timpul călătoriei propriu-zise.



De asemenea, asigurați-vă că destinația și locul de cazare sunt pet friendly pentru a vă putea relaxa și bucura de concediu.

În timpul călătoriei, atunci când este posibil, este important să faceți mai multe opriri pentru a hrăni animalul și a-i permite să-și facă nevoile.

În cazul în care călătoriți cu mașina este important de știut că animalul de companie nu are voie să fie transportat pe locul din față nici în cușcă, nici în brațele cuiva. Amenzile sunt foarte mari atât în România cât și în alte țări europene.


Mai multe detalii puteți găsi pe linkurile de mai jos:


Comments


CELE MAI CITITE ARTICOLE